Cum sa ne curatam pusca de vanatoare

Haine vanatoare ieftine

Fiecare vanator impatimit stie ca pusca trebuie intretinuta foarte bine. Aceasta trebuie curatata dupa fiecare folosire, pentru a impiedica efectele negative cauzate de umezeala sau de praful depus in timpul vanatorii.

In plus, munitia utilizata va lasa destul de multe resturi pe teava pustii, iar aceasta trebuie curatata atent, pentru a nu se ancrasa si a ne provoca probleme in viitor.

Cu toate ca pustile de vanatoare sunt arme deosebit de rezistente iar fiabilitatea acestora este din ce in ce mai mare, acestea nu vor ramane in acest stadiu daca nu sunt intretinute asa dupa cum scrie la carte.

Curatarea unei arme incepe cu consultarea instructiunilor de folosire

Inainte de a ne apuca sa ne curatam arma, este bine sa citim cu atentie instructiunile de utilizare ale armei.

Intrucat acestea vor trebui demontate inainte de a fi curatate, trebuie sa ne asiguram ca am inteles foarte bine cum vom dezasambla arma si vom remonta pusca si care sunt punctele cheie pe care trebuie sa le ungem pentru a le pastra in stare buna.

Instructiunile ne vor ajuta sa nu deterioram arma si sa fim siguri ca nu am lasat puncte importante neunse.

Un kit de baza pentru curatarea unei pusti de vanatoare contine urmatoarele elemente:

  • Solventul utilizat pentru indepartarea reziduurilor si a murdariei;
  • Uleiul cu care vom unge arma;
  • Perie de curatare a armei;
  • Pensula;
  • Tija;
  • Tampoane de bumbac, ce vor fi folosite pentru a curata spatiile inguste;
  • Betisoare de vata;

Curatarea armei trebuie sa fie realizata intr-o zona luminoasa si foarte bine ventilata, deoarece produsele utilizate sunt toxice. O idee excelenta ar fi sa purtam manusi si ochelari de protectie pentru a reduce expunerea pielii la substantele toxice.

Pusca de vanatoare trebuie asigurata inainte de a o curata

Dupa ce am citit instructiunile vom trece la operatiunile efective de curatarea a armei. Este necesar sa ne asiguram ca aceasta nu mai contine gloante in magazie (nu trebuie sa uitam sa verificam si existenta glontului de pe teava), iar pusca va trebui orientata catre inainte.

Astfel, va trebui sa deschidem arma si sa verificam lipsa gloantelor de pe teava si din magazia de cartuse. Nicio arma nu poate fi considerata descarcata pana in momentul in care nu este deschisa si verificata cu atentie.

Dezasamblarea totala a armei pentru a fi curatata este pasul urmator.

Resturile ramase pe teava pustii de vanatoare vor fi mai intai inmuiate utilizand solventul special din kitul de curatare. Acesta va fi aplicat cu ajutorul tijei ce poate fi gasita in acelasi kit.  Pentru a fi siguri ca am indepartat toate resturile vom inmuia un tampon in solvent, apoi il vom impinge pe toate lungimea tevii armei de vanatoare, pana cand va iesi pe cealalta parte.

Dupa terminarea acestei proceduri vom folosi peria speciala pentru a indeparta toate resturile, ce va fi alternata cu tampoane din bumbac, pana cand teava va fi curatata complet.

La sfarsit vom lubrifia teava armei folosind uleiul special, pe care il vom aplica cu ajutorul tampoanelor de bumbac.

Arma va fi curatata in totalitate cu solventul special apoi va fi stearsa cu o laveta moale de bumbac.