Cum se monteaza luneta pe o arma de vanatoare

Trusa pentru cartuse si accesorii

Nu rare sunt situatiile in care am folosit o arma de vanatoare si am simtit nevoia de a avea o vizibilitate mai buna asupra tintei. Conditiile meteo sau pur si simplu ochii mei obositi dupa atatea ore de stat in fata calculatorului imi perturbau vederea, iar pentru a evita toate aceste probleme am fost nevoit sa imi cumpar o luneta.

Alegerea lunetei nu a fost o problema foarte grea, dar cand m-am apucat sa o montez mi-am dat seama ca aveam nevoie de anumite piese si instructiuni de montaj.

Luneta nu este usor de montat

In prima instanta m-am lovit de faptul ca nu imi cumparasem inele si baze de montare, asadar m-am deplasat la cel mai apropiat magazin de arme pentru a le cumpara.

Intrucat montarea lunetei pe o arma de vanatoare este un lucru important, va sugerez sa nu faceti rabat la bani si sa cumparati produse de cea mai buna calitate.

Cel mai utilizat mod de a monta o luneta se bazeaza pe folosirea inelelor Weaver. Acestea au o dimesiune de 7 / 8 toli si sunt prevazute cu taieturi de recul in forma de cruce.

Bazele Weaver sunt formate din una sau doua bucati si sunt realizate din aluminiu sau otel de cea mai buna calitate. Bazele ne permit desprinderea inelelor cu usurinta, iar acestea pot fi reatasate fara nicio problema pe o alta arma.

Bazele si inelele Picatinny sunt de asemenea folosite pentru montarea unei lunete si sunt asemanatoare cu cele Weaver, cu deosebirea ca latimea stifturilor de recul este diferita. Sloturile de recul sunt mai groase decat cele Weaver, iar acest lucru face imposibila utilizarea inelelor Picatinny pe bazele Weaver.

Anul de fabricatie al armei de vanatoare este un factor important

Odata ce ne-am asigurat ca avem tot ce ne trebuie pentru montarea lunetei, este necesar sa determinam modelul si anul de fabricatie al armei noastre de vanatoare, iar apoi sa consultam schema de montare de care avem nevoie. Aceasta poate fi gasita cu usurinta pe site-ul producatorului sau pe Youtube.

Am folosit inelele Weaver deoarece acestea sunt cele mai vechi de pe piata, sunt de calitate superioara, iar pretul de achizitie este mai mult decat convenabil.

Indiferent de marca inelelor si a bazelor de montare, acestea trebuie alese de la acelasi producator. Intrucat producatorii au standarde diferite, exista mari riscuri ca inelele unui producator sa nu poata fi montate pe bazele altui producator.

In prima faza vom monta bazele, ce vor fi prinse in orificiile special filetate ce se gasesc pe pusca. Apoi vom monta jumatatea de jos a inelului de prindere folosind o surubelnita plata. Este important sa ne asiguram ca inelul a fost bine prins, pentru a nu avea probleme mai tarziu.

Apoi vom trece la montarea partii superioare ale inelelor, dar este important sa ne asiguram ca acestea au fost montate in mijlocul armei de vanatoare. Pentru a prinde cat mai bine aceste inele, nu trebuie sa uita sa glisam jumatate superioara a inelului peste cea inferioara, rigidizand astfel ansamblul, iar apoi sa strangem cat mai bine suruburile.

Luneta va fi montata apoi cu mare usurinta.