Majoritatea celor ce detin o pusca sunt constienti de atentia pe care este necesar sa o acorde intretinerii armei. Desi exista controverse legate de cat de des trebuia curatata pusca de vanatoare, este sigur ca aceasta trebuie intretinuta cat mai des in momentul in care este folosita intensiv sau atunci cand folosim munitie ieftina sau coroziva.
Ambele tipuri de munitie pot produce pagube armei datorita cantitatii mari de resturi pe care o lasa in urma, dar munitia coroziva este mult mai periculoasa deoarece lasa in urma substante chimice ce ne pot deteriora arma de vanatoare.
Munitia coroziva este periculoasa
Daca in privinta munitiei ieftine lucurile sunt clare, munitia coroziva este utilizata de foarte multi vanatori in mod inconstient. Acum cateva zile am efectuat un sondaj, intrebandu-mi prietenii daca munitia folosita de ei la vanatoare este coroziva si ce efect are aceasta asupra armei.
O mica parte mi-au raspuns la intrebare, iar ceilalti au ridicat pur si simplu din umeri si mi-au spus ca „munitia este munitie”.
Munitia coroziva foloseste substante chimice puternice, iar odata ce este aprinsa aceasta lasa in urma o serie de resturi formate in mare parte din saruri corozive. Aceste saruri au in compozitie petroclorat de sodiu si clorat de potasiu, iar ca urmare a descompunerii ne vom alege cu resturi formate din clorura de sodiu sau clorura de potasiu.
Clorura de sodiu are proprietatea de a atrage apa si nu este foarte diferita fata de sarea de masa si nu ma uindoiesc ca am vazut cu totii ce se intampla atunci cand sarea este lasata intr-o atmosfera umeda.
Sarea va atrage in scurt timp umiditatea din atmosfera, iar acest lucru se va intampla si cuteava pustii noastre, iar fiecare este constient de pagubele pe care le face umiditatea atunci cand discutam despre o arma.
Vanatoarea trebuie sa fie o activitate placuta
In stare normala, clorura de sodiu si cea de potasiu sunt substante alcaline destul de comune, dar atunci cand intra in contact cu umiditatea si hidrogenul atmosferic acestea devin puternic acide, iar acest lucru va avea consecinte dintre cele mai neplacute asupra otelului din care este construita arma de vanatoare.
Din fericirea, munitia actuala este realizata din materiale „curate” si este atent verificata pentru a nu fi toxica. Problema munitiei corozive apare numai in cazul munitiei mai vechi, fabricate atunci cand controalele de calitate nu existau sau erau foarte permisive.
Cea mai expusa acestui risc este munitia Berdan. Aceasta nu inseamna ca toata munitia de acest tip este coroziva, dar trebuie sa fim foarte atenti la ce cumparam, iar arma noastra de vanatoare va trebui curatata cu atentie dupa fiecare folosinta.
Metodele prin care ne putem curata arma sunt foarte simple. Este suficient sa spalam arma cu apa fierbinte si cu sapun, iar sarurile toxice vor fi indepartate cu usurinta datorita faptului ca acestea se dizolva cu usurinta in apa.
Apa si substantele continute de sapun vor neutraliza de asemenea si acizii ramasi in urma folosirii munitiei corozive.
Dupa ce spalam arma de vanatoare, aceasta trebuie stearsa cu atentie pentru a inlatura orice urma de umezeaza, apoi va i unsa cu un ulei pentru arme de buna calitate.