Despre arme, pusti si accesorii de vanatoare

Armele si-au facut aparitia in viata omenirii inca de la nasterea acesteia. Acestea au fost necesare pentru supravietuirea speciei umane si au fost la inceput simple bete ascutite la varf, ce erau menite sa protejeze viata si familia oamenilor primitivi.

Odata cu evolutia umanitatii, armele s-au dezvoltat si s-au diversificat. Astfel si-au facut aparitia armele de foc, utilizate atat la vanatoare cat si la razboaiele ce au devenit din ce in ce mai frecvente. Odata cu dezvoltarea armelor de foc si-au facut aparitia si accesoriile de vanatoare si trusele pentru curatarea armelor.

Istoria armelor de foc se pierde in negura timpurilor

Aparitia armelor de foc a schimbat cursul intregii istorii. Razboaiele au devenit mai scurte si mai feroce, iar hrana populatiei a devenit mult mai usor de asigurat.

Desi nu exista foarte marturii scrise, armele de foc si accesoriile de vanatoare si-au facut intrarea in istorie la inceputul secolului al XI-lea in China. Acestea s-au raspandit la inceput destul de incet, iar in vestul Europei au ajuns de abia in secolul al XIII-lea.

Kit de curatat arma de vanatoareDe altfel prima mentiune documentara a unei arme provine din Europa anului 1326 si se refera la fabricarea unui tun.

Sistemele de aprindere ale primelor arme oglindeau gradul de dezvoltare al societatii la acel moment. Astfel, aprinderea se facea utilizand carbuni aprinsi, iar fiecare pusca era echipata cu o tava speciala in care erau pastrati carbunii incinsi.

In jurul anului 1400 industria armelor a fost revolutionata odata cu aparitia fitilului. Pustile si armele de foc au fost modernizate, iar mobilitatea ostasilor a fost inbunatatita semnificativ. Fitilul a facut posibila aparitia unor noi corpuri de armata: muschetarii si archebuzierii.

Archebuza era o pusca de mari dimensiuni ce lansa proiectile cu ajutorul prafului de pusca, iar incarcatura era aprinsa folosind un fitil. Datorita dimensiunilor acesteia, manevrarea era destul de greoaie si se facea cu ajutorul a doi oameni.

In secolul al XVI-lea si-a facut aparitia muscheta, ce era o arma de foc cu o precizie mai mare si care putea sa lanseze gloante de marimi consistente, in masura sa penetreze armura archebuzierilor. Acestei pusti i se adauga in 1703 baioneta de tip Vauban, botezata dupa numele inventatorului.

Urmatorul pas in dezvoltarea sistemelor de aprindere il constituie aparitia piedicii cu rotita. Acest sistem se pare ca a fost inventat de Da Vinci si a reprezentat un important pas inainte, deoarece a eliminat existenta tavitei cu jar.

Mecanismul de tragere folosea un sistem compus dintr-o rotita, iar aprinderea prafului de pusca era realizata cu ajutorul unei bucati de cremene.

Sistemele de aprindere ale pustilor au continuat sa evolueze in continuare. In perioada anilor 1630 apare in Franta pusca ce se putea incarca pe teava, iar ca sistem de aprindere avea o bucata de cremene, ce era aprinsa cu ajutorul unui amnar.

Evolutia stiintei a permis un studiu mult mai aprofundat al coportamentului armelor. Astfel, s-a observat ca ghinturile, ce au fost folosite initial pentru a drena resturile de praf de pusca si a elimina ancrasarea tevilor, au un rol important in precizia tirului si in comportamentul pustilor.

Sistemul de ghinturi a fost imbunatatit, astfel incat precizia tirului si miscarea de rotatie a gloantelor a fost imbunatatita, crescand astfel si distanta maxima la care putea ajunge glontul.

Mecanismul de aprindere asa cum il cunoastem astazi a aparut in secolul al XIX-lea, inventat de Alexander Forsyth. Acesta a utilizat fulminat de mercur ce era folosit pentru a lovi o incarcatura de praf de pusca.

Astfel, armele au devenit mai sigure, iar incarcarea acestora se putea face foarte rapid.

Armele de vanatoare in modul pe care il cunoastem astazi si-au facut aparitia in jurul anului 1845, odata cu inventarea munitiei Flobert, iar la mijlocul secolului al XIX-lea si-a facut aparitia carabina cu repetitie. Aceasta a fost o arma special creata, pentru a ajuta grupurile de albi sa lupte impotriva indienilor, ce erau mult mai numerosi.

Industria contemporana de armament este dezvoltata pe doua directii: armament militar si arme de vanatoare. Pustile utilizate la vanatoare au devenit tot mai sofisticate, iar intretinerea acestora necesita foarte multa grija.

O arma de vanatoare trebuie intretinuta si curatata periodic, iar intrebarea ce isi face aparitia este cat de des trebuie curatata pusca de vanatoare.

Unii vanatori cred ca arma trebuie curatata de fiecare data cand este folosita, iar o curatarea suplimentara trebuie facuta la cateva luni.

Exista si pareri ce sustin ca arma nu trebuie curatata foarte des, deoarece praful de pusca depus pe mecanisme ar proteja mai bine arma. Din punctul meu de vedere, sustinatorii acestei pareri pot face parte dintre oamenii ce nu stiu sa isi curete foarte bine armele sau aleg kiturile de curatare nepotrivite. Astfel, procesul de curatare al pustilor devine un adevarat calvar.

Echipamente de vanatoareUn raspuns perfect nu cred ca exista, dar adevarul este ca procesul de curatare al armei de vanatoare depinde de mai multi factori: ce tip de arma avem, cat de des este folosita, ce munitie folosim, in ce conditii meteo o utilizam, etc.

Pustile trebuie curatate periodic

Daca folosim arma in conditii meteo dificile (umezeala accentuata, praf, etc) si utilizam o munitie coroziva (ce va lasa in urma substante chimice destul de agresive), pusca va trebui curatata dupa fiecare folosire, indiferent de cat de des o utilizam.

O alta situatie in care va trebui sa ne curatam pusca de vanatoare este in cazul in care folosim munitie ieftina. Aceasta va lasa cu siguranta in urma foarte multe reziduuri, iar pusca va trebui curatata dupa fiecare folosire.

Umiditatea excesiva poate duce la uzura si perforarea prematura a mecanismului pustii, iar excesul de apa va trebui indepartat imediat ce vom putea. Este ideal ca aceste mecanisme sa fie sterse cat se poate de bine cu o carpa uscata , iar apoi sa folosim un ulei special pentru a le proteja.

Multi dintre vanatori ar putea obiecta la efectele umezelii, sustinand faptul ca pusca este construita din otel inoxidabil, rezistent la rugina. Acest lucru este cat se poate de adevarat, insa nu am vazut pana acum un otel inoxidabil atat de perfect incat sa reziste un timp indelungat efectelor negative ale apei.

Intr-adevar, otelul inoxidabil poate sa incetineasca coroziunea, dar efectele umezelii  isi vor face aparitia odata cu trecerea anilor. In plus, otelul inoxidabil nu ne poate proteja pusca de uzura ce isi va face aparitia in timp, datorita prafului si a murdariei depuse pe mecanismele armei de vanatoare.

Este esential sa alegem cele mai bune materiale si uleiuri atunci cand ne curatam armele. Daca pana acum 15 ani in urma nu beneficiam de perii de curatare, uleiuri eficiente, tampoane, etc, in momentul de fata gama uleiurilor si a kiturilor de intretinere este foarte larga.

In cazul in care ne alegem substanta de curatare nepotrivita procesul de curatare va fi lent, iar durata de timp va fi substantial mai mare. Spre exemplu, mi-am curatat o perioada lunga de timp arma cu ulei WD – 40, dar am aflat ca acesta nu este atat de bun pentru armele de foc. Numai in momentul in care am schimbat uleiul am realizat cat de usoara a devenit munca mea.

Noile materiale de curatare a armelor sunt special realizate pentru a indeparta cu usurinta toate resturile ramase in mecanismele pustii, iar misiunea noastra va fi mult mai usoara atunci cand vom folosi tampoanele sau periile de curatare.

O alta problema de care ne putem lovi atunci cand ne curatam pusca este alegerea kitului de curatare. De obicei, atunci cand ne cumparam arma vom primi un kit de curatare cu ustensilele de baza, iar in momentul in care ne dorim mai multe tije sau un alt set de perii s-ar putea sa avem probleme.

Problemele isi pot face aparitia si in momentul in care avem mai multe arme. Nu este o idee buna sa ne cumparam mai multe kituri, deoarece efortul financiar ar fi mult prea mare, iar spatiul de depozitare poate sa devina o problema.

Achizitionarea unui kit de curatare universal este insa solutia potrivita, deoarece astfel vom beneficia de o gramada de tije, tampoane si perii potrivite pentru arme de calibru diferit, iar acestea pot fi utilizate pentru a curata la fel de bine pusti sau pistoale.

Alegerea unui sarpe potrivit este iarasi un factor de care trebuie sa tinem seama. Pentru cei ce nu sunt familiarizati cu termenul, un sarpe consta intr-o bucata de panza la care vom atasa o perie. Atunci cand folosim un sarpe de buna calitate, curatarea armei se va realiza dintr-o singura „trecere”, iar astfel vom realiza o economie de timp importanta.

Procesul de curatare al armei nu este complet daca nu vom folosi un ulei de foarte buna calitate pentru a ne unge arma, atunci cand am terminat sa o curatam.

Uleiul folosit va avea efecte benefice si asupra usurintei cu care va functiona arma (deoarece alunecarea componentelor metalice va fi usurata de pelicula de ulei) si ne va proteja partile metalice de efectele umiditatii din aer.

Nu toate uleiurile sunt insa cele mai bune, iar acest lucru l-am incercat pe propria piele. Astfel, uleiurile ieftine isi pierd mult mai repede proprietatile si vom ajunge in situatia in care vom plati degeaba pentru un produs ce nu ne va aduce niciun beneficiu.

Accesoriile de vanatoare trebuie sa fie de cea mai buna calitate

O partida de vanatoare reusita nu inseamna numai o arma buna. Accesoriile pe care le folosim trebuie sa fie dintre cele mai bune, fie ca acestea constau in truse de curatat arme, uleiul pe care il folosim pentru a ne curata pusca sau cartusierele unde ne vom pastra munitia.

Pentru ca tot a avenit vorba despre cartusiere, unele dintre cele mai performante modele in ultima perioada au devenit husele de compresie variabila. Acestea sunt construite folosind un nou concept si sunt realizate din materiale neconventionale, ce le fac usoare si comod de utilizat.

Aceste huse sunt combinatia perfecta dintre un cadru exterior rigid, dar totusi moale la interior, obtinandu-se astfel un raport excelent intre rigiditate si mediul unde ne vom pastra munitia.

pusca de vanatoareAceste huse se pot configura in functie de preferintele fiecarui vanator pentru a ne asigura o partida de vanatoare cat mai placuta.

Husa dispunde de o placa de torsiune montata in partea din fata, iar placa posterioara este turnata si contine insertii filetate speciale, iar acest lucru ne ofera posibilitatea de a schimba rapid toate accesoriile .

Materialele din care este construita husa fac parte din categoria celor premium. Astfel, rama este realizata dintr-un aliaj special Super – Hard Nylon ce ne ofera un grad inalt de rezistenta in fata uzurii survenite in timp.

Un alt avantaj oferite de acest aliaj este faptul ca nu absoarbe umiditate si nu se ingreuneaza , indiferent de cat de mare este cantitatea de apa la care a fost expus.

Cusaturile husei sunt rezistente, iar sfoara folosita este rezistenta in orice conditii de mediu.

Husele de compresie variabila reprezinta alegerea ideala atunci cand ne dorim o husa usoara si trainica, fara sa sacrificam durabilitatea si performantele acesteia.

Nu trebuie sa uitam si echipamentul pe care il vom folosi la o partida de vanatoare. Hainele trebuie sa fie realizate din materiale trainice, care sa nu cedeze in cazul in care ne vom afunda in desisul padurilor si ne vom agata de plante maracinoase sau de crengile copacilor.

Culorile in care vor fi realizate hainele este necesar sa fie cat mai apropiate de cele ale naturii, pentru a nu fi detectati de animale decat in momentul in care este prea tarziu.

Pelerinele de ploaie si palariile sunt obligatorii in bagajul unui vanator impatitim, deoarece ne vor feri de intemperiile pe care le vom intampina cu siguranta atunci cand vom iesi la vanatoare.

Un element esential, pe care multi vanatori il uita, este pastrarea pustilor. In afara faptului ca legislatia din Romania ne impune ca acestea sa fie pastrate in fisete metalice asigurate cu un lacat sau cu o incuietoare speciala, armele vor trebui depozitate intr-un mediu izolat.

Astfel, husele in care se vor depozita armele vor fi impermeabile, pentru a mentine armele la adapost de umezeala din aer, dar suficient de moi pentru a nu deteriora suprafetele din lemn.